Greek Myths Quiz

10 questions on Greek Myths. Questions come from several articles in this section. Choose your answer, then press “Show answer” to check it.

  1. Who drove Heracles mad, causing him to kill his wife and children?

    1. Aphrodite
    2. Hera
    3. Artemis
    4. Athena
    Show answer

    Answer: Hera

    Read more: Labours of Heracles

  2. What was Caeneus' original name before being transformed into a man?

    1. Dia
    2. Nephele
    3. Hippodamia
    4. Caenis
    Show answer

    Answer: Caenis

    Read more: Centauromachy

  3. What was the name of Idas' brother?

    1. Meleager
    2. Lynceus
    3. Pollux
    4. Castor
    Show answer

    Answer: Lynceus

    Read more: Idas and Marpessa

  4. Which Trojan advised Priam to return Helen to Menelaus from the start?

    1. Aeneas
    2. Antenor
    3. Helenus
    4. Deiphobus
    Show answer

    Answer: Antenor

    Read more: The Sack of Troy

  5. Which Titan goddess helped Zeus by giving Cronus a mixture of wine and mustard?

    1. Prometheus
    2. Rhea
    3. Metis
    4. Themis
    Show answer

    Answer: Metis

    Read more: Titanomachy

  6. Who was Scylla's mother?

    1. Thetis
    2. Keto
    3. Doris
    4. Amphitrite
    Show answer

    Answer: Keto

    Read more: Sea Goddesses

  7. What did Ariadne give Theseus to help him navigate the Labyrinth?

    1. A magic mirror
    2. A golden apple
    3. A ball of silk thread
    4. A silver compass
    Show answer

    Answer: A ball of silk thread

    Read more: Theseus Adventures

  8. What instrument did Apollo invent?

    1. Aulos
    2. Pan pipes
    3. Lyre
    4. Kithara
    Show answer

    Answer: Lyre

    Read more: Music Gods and Goddesses

  9. Which seer accompanied the Greeks to the Trojan War and died after losing a prophecy contest to Mopsus?

    1. Mopsus
    2. Helenus
    3. Tiresias
    4. Calchas
    Show answer

    Answer: Calchas

    Read more: The Returns of the Greek Heroes

  10. What weapon did Gaea supply to Cronus to overthrow Uranus?

    1. A thunderbolt
    2. A sickle
    3. A spear
    4. A sword
    Show answer

    Answer: A sickle

    Read more: The Creation II