Ages of Man Quiz

8 questions on Ages of Man. Choose your answer, then press “Show answer” to check it.

  1. Who was the ruler of gods and men during the Golden Age according to Hesiod?

    1. Atlas
    2. Prometheus
    3. Cronus
    4. Zeus
    Show answer

    Answer: Cronus

    Read more: Ages of Man

  2. How many ages of man did Hesiod recognize?

    1. Four
    2. Five
    3. Three
    4. Seven
    Show answer

    Answer: Five

    Read more: Ages of Man

  3. What event marked the end of the Bronze Age?

    1. The great flood of Deucalion
    2. The Trojan War
    3. The labors of Heracles
    4. The fall of Troy
    Show answer

    Answer: The great flood of Deucalion

    Read more: Ages of Man

  4. Which age did Ovid completely disregard?

    1. The Bronze Age
    2. The Iron Age
    3. The Silver Age
    4. The Heroic Age
    Show answer

    Answer: The Heroic Age

    Read more: Ages of Man

  5. During which age did men live as children for a hundred years?

    1. The Silver Age
    2. The Heroic Age
    3. The Bronze Age
    4. The Golden Age
    Show answer

    Answer: The Silver Age

    Read more: Ages of Man

  6. What did Zeus do to men in the Silver Age for not paying tributes to the gods?

    1. Banished them to Tartarus
    2. Turned them to stone
    3. Stripped them of immortality
    4. Killed all of them
    Show answer

    Answer: Killed all of them

    Read more: Ages of Man

  7. Which age did Hesiod believe he and his contemporaries lived in?

    1. The Bronze Age
    2. The Heroic Age
    3. The Iron Age
    4. The Silver Age
    Show answer

    Answer: The Iron Age

    Read more: Ages of Man

  8. What did Jupiter offer men during the Silver Age according to Ovid?

    1. Writing and law
    2. Fire and metalworking
    3. Navigation and trade
    4. Seasonal change and agriculture
    Show answer

    Answer: Seasonal change and agriculture

    Read more: Ages of Man