Eros and Psyche Quiz

8 questions on Eros and Psyche. Choose your answer, then press “Show answer” to check it.

  1. What does the name 'Psyche' mean in Ancient Greek?

    1. Mind
    2. Spirit
    3. Heart
    4. Soul
    Show answer

    Answer: Soul

    Read more: Eros and Psyche

  2. Which wind god lifted Psyche down into the valley after she was left on the mountaintop?

    1. Notus
    2. Boreas
    3. Eurus
    4. Zephyrus
    Show answer

    Answer: Zephyrus

    Read more: Eros and Psyche

  3. Which creature helped Psyche complete her first task of sorting grains?

    1. A spider
    2. A mouse
    3. An ant
    4. A dove
    Show answer

    Answer: An ant

    Read more: Eros and Psyche

  4. Who advised Psyche to wait until the murderous sheep fell asleep before gathering their golden wool?

    1. A river nymph
    2. A talking crow
    3. A green reed
    4. A dryad
    Show answer

    Answer: A green reed

    Read more: Eros and Psyche

  5. Which creature helped Psyche fill her jar with water from the river Styx?

    1. Hermes' tortoise
    2. Zeus' eagle
    3. Poseidon's dolphin
    4. Athena's owl
    Show answer

    Answer: Zeus' eagle

    Read more: Eros and Psyche

  6. What did Psyche use to bribe Cerberus when entering the Underworld?

    1. A golden apple
    2. A cup of ambrosia
    3. A poppy seed cake
    4. Bread soaked in barley and honey
    Show answer

    Answer: Bread soaked in barley and honey

    Read more: Eros and Psyche

  7. What was inside the box Psyche opened, which caused her to fall into a death-like sleep?

    1. A curse of blindness
    2. An infernal and deadly sleep
    3. A storm of forgetfulness
    4. A plague of madness
    Show answer

    Answer: An infernal and deadly sleep

    Read more: Eros and Psyche

  8. What was the name of the daughter born to Eros and Psyche?

    1. Calliope
    2. Philyra
    3. Voluptas
    4. Harmonia
    Show answer

    Answer: Voluptas

    Read more: Eros and Psyche