Heroes Quiz

10 questions on Heroes. Questions come from several articles in this section. Choose your answer, then press “Show answer” to check it.

  1. What epithet meaning 'The Averter of Evil' was sometimes used for Heracles?

    1. Alexikakos
    2. Philoktetes
    3. Alcides
    4. Alcaeus
    Show answer

    Answer: Alexikakos

    Read more: Heracles

  2. What was the name of Odysseus' maternal grandfather?

    1. Autolycus
    2. Tyndareus
    3. Icarius
    4. Sisyphus
    Show answer

    Answer: Autolycus

    Read more: Odysseus

  3. Who was Jason's father?

    1. Aeetes
    2. Creon
    3. Aeson
    4. Pelias
    Show answer

    Answer: Aeson

    Read more: Jason

  4. Which god sent a gadfly to sting Pegasus and dismount Bellerophon?

    1. Poseidon
    2. Ares
    3. Hermes
    4. Zeus
    Show answer

    Answer: Zeus

    Read more: Bellerophon

  5. Who shot the fateful arrow that killed Achilles?

    1. Hector
    2. Paris
    3. Aeneas
    4. Deiphobus
    Show answer

    Answer: Paris

    Read more: Achilles

  6. What did the Dioscuri help Jason retrieve during the Argonautic Expedition?

    1. The Golden Fleece
    2. The Apple of Discord
    3. The Scepter of Zeus
    4. The Shield of Achilles
    Show answer

    Answer: The Golden Fleece

    Read more: Dioscuri

  7. Who was the king of Crete to whom Athens paid the yearly tribute of fourteen young people?

    1. Minos
    2. Aegeus
    3. Daedalus
    4. Pittheus
    Show answer

    Answer: Minos

    Read more: Theseus

  8. Who was Peleus's father?

    1. Telamon
    2. Acastus
    3. Aeacus
    4. Eurytion
    Show answer

    Answer: Aeacus

    Read more: Peleus

  9. What did Perseus turn the Titan Atlas into?

    1. The Pillars of Heracles
    2. Mount Olympus
    3. The Atlas Mountains
    4. The Caucasus Mountains
    Show answer

    Answer: The Atlas Mountains

    Read more: Perseus

  10. What animal adopted Atalanta after her father left her in the woods?

    1. A fox
    2. A deer
    3. A wolf
    4. A bear
    Show answer

    Answer: A bear

    Read more: Atlanta