Theseus Quiz

8 questions on Theseus. Choose your answer, then press “Show answer” to check it.

  1. Who was the king of Troezen who helped Aegeus decipher the Oracle's riddle?

    1. Minos
    2. Pittheus
    3. Aegeus
    4. Daedalus
    Show answer

    Answer: Pittheus

    Read more: Theseus

  2. What did Ariadne give Theseus to help him navigate the Labyrinth?

    1. A torch
    2. A map
    3. A sword
    4. A ball of thread
    Show answer

    Answer: A ball of thread

    Read more: Theseus

  3. What was the Marathonian Bull formerly known as?

    1. The Nemean Lion
    2. The Cretan Bull
    3. The Athenian Bull
    4. The Cretan Horse
    Show answer

    Answer: The Cretan Bull

    Read more: Theseus

  4. On which island did Theseus abandon the sleeping Ariadne?

    1. Dia (Naxos)
    2. Delos
    3. Crete
    4. Rhodes
    Show answer

    Answer: Dia (Naxos)

    Read more: Theseus

  5. Who was the king of Crete to whom Athens paid the yearly tribute of fourteen young people?

    1. Minos
    2. Aegeus
    3. Daedalus
    4. Pittheus
    Show answer

    Answer: Minos

    Read more: Theseus

  6. What did Aegeus hide under a great rock as tokens of paternity for Theseus?

    1. His crown and scepter
    2. His shield and spear
    3. His sword and a pair of sandals
    4. His ring and cloak
    Show answer

    Answer: His sword and a pair of sandals

    Read more: Theseus

  7. Who was the son of Minos whose death prompted Athens to pay the tribute?

    1. Hippolytus
    2. Periphetes
    3. Theseus
    4. Androgeus
    Show answer

    Answer: Androgeus

    Read more: Theseus

  8. Who treacherously murdered Theseus?

    1. Sinis
    2. Cercyon
    3. Procrustes
    4. Lycomedes of Scyros
    Show answer

    Answer: Lycomedes of Scyros

    Read more: Theseus