Places Quiz

10 questions on Places. Questions come from several articles in this section. Choose your answer, then press “Show answer” to check it.

  1. Which goddess reminded Zeus at the beginning of the Odyssey that Odysseus was trapped on Ogygia?

    1. Artemis
    2. Demeter
    3. Athena
    4. Hera
    Show answer

    Answer: Athena

    Read more: Ogygia

  2. Who exposed Odysseus' feigned madness by placing Telemachus in danger?

    1. Nestor
    2. Agamemnon
    3. Diomedes
    4. Palamedes
    Show answer

    Answer: Palamedes

    Read more: Ithaca

  3. Who led the group of men that went inland to explore and discovered Circe's palace?

    1. Mentes
    2. Eurylochus
    3. Autolycus
    4. Eumaeus
    Show answer

    Answer: Eurylochus

    Read more: Aeaea

  4. Which god led souls to the entrance of the Underworld after death?

    1. Hermes
    2. Charon
    3. Thanatos
    4. Hades
    Show answer

    Answer: Hermes

    Read more: The Underworld

  5. What is Elysium also known as?

    1. Gardens of the Hesperides
    2. Elysian Fields
    3. Fields of Asphodel
    4. Meadows of Lethe
    Show answer

    Answer: Elysian Fields

    Read more: Elysium

  6. In which region of mainland Greece was Aulis located?

    1. Thessaly
    2. Attica
    3. Lacedaemon
    4. Boeotia
    Show answer

    Answer: Boeotia

    Read more: Aulis

  7. What is the name of the highest peak of Mount Olympus?

    1. Mytikas
    2. Etna
    3. Athos
    4. Parnassus
    Show answer

    Answer: Mytikas

    Read more: Mount Olympus

  8. What is the name of Circe's island, which should not be confused with Ogygia?

    1. Ithaca
    2. Thrinacia
    3. Aeaea
    4. Scheria
    Show answer

    Answer: Aeaea

    Read more: Ogygia

  9. Who was the loyal swineherd who sheltered Odysseus upon his return?

    1. Melanthius
    2. Dolius
    3. Philoetius
    4. Eumaeus
    Show answer

    Answer: Eumaeus

    Read more: Ithaca

  10. According to the article, which blind prophet of Thebes did Circe tell Odysseus he must consult in the House of Hades?

    1. Cassandra
    2. Phineus
    3. Amphiaraus
    4. Tiresias
    Show answer

    Answer: Tiresias

    Read more: Aeaea