Zeus Quiz

8 questions on Zeus. Choose your answer, then press “Show answer” to check it.

  1. Who is the father of Zeus?

    1. Cronus
    2. Uranus
    3. Prometheus
    4. Atlas
    Show answer

    Answer: Cronus

    Read more: Zeus

  2. Where did Rhea hide the infant Zeus to protect him from Cronus?

    1. a cave on Mount Olympus
    2. a cave on Mount Eryx
    3. a cave on Crete
    4. a cave on Mount Parnassus
    Show answer

    Answer: a cave on Crete

    Read more: Zeus

  3. What is the Roman equivalent of Zeus?

    1. Neptune
    2. Pluto
    3. Mars
    4. Jupiter
    Show answer

    Answer: Jupiter

    Read more: Zeus

  4. What is the name of the ten-year war in which Zeus and his siblings defeated the Titans?

    1. Gigantomachy
    2. Titanomachy
    3. Olympomachy
    4. Theomachy
    Show answer

    Answer: Titanomachy

    Read more: Zeus

  5. Who was Zeus' first wife?

    1. Leto
    2. Themis
    3. Metis
    4. Hera
    Show answer

    Answer: Metis

    Read more: Zeus

  6. What fire-breathing monster did Gaia give birth to after the Gigantomachy?

    1. Typhoeus
    2. Pegasus
    3. Echidna
    4. Cacus
    Show answer

    Answer: Typhoeus

    Read more: Zeus

  7. What tree is considered sacred to Zeus?

    1. oak
    2. cypress
    3. cedar
    4. olive
    Show answer

    Answer: oak

    Read more: Zeus

  8. Zeus' name is thought to descend from a root meaning what?

    1. storm wind
    2. bright sky
    3. holy fire
    4. dark earth
    Show answer

    Answer: bright sky

    Read more: Zeus