The Wanderings of Dionysus Quiz

8 questions on The Wanderings of Dionysus. Choose your answer, then press “Show answer” to check it.

  1. What did Dionysus teach people at the places he visited during his wanderings?

    1. make pottery
    2. brew beer
    3. cultivate vines
    4. grow olives
    Show answer

    Answer: cultivate vines

    Read more: The Wanderings of Dionysus

  2. What did Dionysus change himself into to chase the pirate crew?

    1. an eagle
    2. a bull
    3. a lion
    4. a serpent
    Show answer

    Answer: a lion

    Read more: The Wanderings of Dionysus

  3. What were the pirates changed into when they leaped overboard?

    1. dolphins
    2. seahorses
    3. seagulls
    4. octopuses
    Show answer

    Answer: dolphins

    Read more: The Wanderings of Dionysus

  4. Who was the king in Thrace that insulted Dionysus?

    1. Teiresias
    2. Lycurgus
    3. Semele
    4. Pentheus
    Show answer

    Answer: Lycurgus

    Read more: The Wanderings of Dionysus

  5. Who was the blind old prophet that warned Pentheus about Dionysus?

    1. Teiresias
    2. Phineus
    3. Nestor
    4. Cassandra
    Show answer

    Answer: Teiresias

    Read more: The Wanderings of Dionysus

  6. What was Pentheus' relationship to Dionysus?

    1. son
    2. cousin
    3. brother
    4. uncle
    Show answer

    Answer: cousin

    Read more: The Wanderings of Dionysus

  7. What did Pentheus call Dionysus when ordering his guards to imprison him?

    1. a cheating sorcerer from Lydia
    2. a mad priest from Crete
    3. a drunken merchant from Egypt
    4. a foreign king from Thrace
    Show answer

    Answer: a cheating sorcerer from Lydia

    Read more: The Wanderings of Dionysus

  8. Who was the first to reach Pentheus and rip his head off?

    1. his sister
    2. his mother
    3. his wife
    4. his aunt
    Show answer

    Answer: his mother

    Read more: The Wanderings of Dionysus