The Muses Quiz

8 questions on The Muses. Choose your answer, then press “Show answer” to check it.

  1. Who was the mother of the Muses according to Hesiod?

    1. Leto
    2. Mnemosyne
    3. Themis
    4. Maia
    Show answer

    Answer: Mnemosyne

    Read more: The Muses

  2. Which Muse was the Muse of Epic Poetry?

    1. Calliope
    2. Erato
    3. Clio
    4. Melpomene
    Show answer

    Answer: Calliope

    Read more: The Muses

  3. Where did Hesiod meet the Muses and receive inspiration to write The Theogony?

    1. Mount Olympus
    2. Mount Cithaeron
    3. Mount Parnassus
    4. Mount Helicon
    Show answer

    Answer: Mount Helicon

    Read more: The Muses

  4. What happened to the nine daughters of Pierus after losing a contest to the Muses?

    1. They were turned into swans
    2. They were turned to stone
    3. They were blinded
    4. They were transformed into magpies
    Show answer

    Answer: They were transformed into magpies

    Read more: The Muses

  5. Which Muse was the Muse of Astronomy?

    1. Euterpe
    2. Terpsichore
    3. Urania
    4. Thalia
    Show answer

    Answer: Urania

    Read more: The Muses

  6. Which Thracian bard was blinded by the Muses for boasting he was a better musician than them?

    1. Demodocus
    2. Linus
    3. Orpheus
    4. Thamyris
    Show answer

    Answer: Thamyris

    Read more: The Muses

  7. According to the poet Alcman, who were the parents of the Muses?

    1. Zeus and Themis
    2. Uranus and Gaea
    3. Zeus and Harmonia
    4. Cronus and Rhea
    Show answer

    Answer: Uranus and Gaea

    Read more: The Muses

  8. Which Muse was the Muse of Comedy?

    1. Thalia
    2. Clio
    3. Melpomene
    4. Erato
    Show answer

    Answer: Thalia

    Read more: The Muses