The Madness of Ajax Quiz

8 questions on The Madness of Ajax. Choose your answer, then press “Show answer” to check it.

  1. Who decided to award Achilles' armor to the bravest of the remaining Greeks under Troy?

    1. Hera
    2. Thetis
    3. Aphrodite
    4. Artemis
    Show answer

    Answer: Thetis

    Read more: The Madness of Ajax

  2. Which goddess struck Ajax with madness, causing him to slaughter animals instead of his enemies?

    1. Artemis
    2. Athena
    3. Aphrodite
    4. Hera
    Show answer

    Answer: Athena

    Read more: The Madness of Ajax

  3. Who was Ajax's half-brother, whom he appointed as legal guardian of his son?

    1. Teucer
    2. Diomedes
    3. Odysseus
    4. Patroclus
    Show answer

    Answer: Teucer

    Read more: The Madness of Ajax

  4. From whom did Ajax receive his sword in a ceremonial weapon-exchange of respect?

    1. Paris
    2. Aeneas
    3. Hector
    4. Priam
    Show answer

    Answer: Hector

    Read more: The Madness of Ajax

  5. Where was Ajax buried after the prophet Calchas persuaded Agamemnon to allow it?

    1. Cape Rhoeteum
    2. The walls of Troy
    3. Ithaca
    4. Mount Olympus
    Show answer

    Answer: Cape Rhoeteum

    Read more: The Madness of Ajax

  6. Who was Ajax's wife, who arrived to guard his corpse after his suicide?

    1. Andromache
    2. Tecmessa
    3. Briseis
    4. Helen
    Show answer

    Answer: Tecmessa

    Read more: The Madness of Ajax

  7. What was the name of Ajax's son, whom he appointed under Teucer's guardianship?

    1. Neoptolemus
    2. Pyrrhus
    3. Eurysaces
    4. Orestes
    Show answer

    Answer: Eurysaces

    Read more: The Madness of Ajax

  8. Which prophet advised Agamemnon to allow Ajax to be buried, changing his earlier refusal?

    1. Tiresias
    2. Calchas
    3. Amphiaraus
    4. Manto
    Show answer

    Answer: Calchas

    Read more: The Madness of Ajax