Oedipus Quiz

8 questions on Oedipus. Choose your answer, then press “Show answer” to check it.

  1. What does the name 'Oedipus' mean?

    1. Cursed child
    2. Son of fate
    3. Swollen foot
    4. Blind king
    Show answer

    Answer: Swollen foot

    Read more: Oedipus

  2. Who adopted baby Oedipus?

    1. Theseus and Phaedra
    2. Creon and Eurydice
    3. Laius and Jocasta
    4. Polybus and Merope
    Show answer

    Answer: Polybus and Merope

    Read more: Oedipus

  3. Near which location did Oedipus kill Laius?

    1. Delphi
    2. Daulis
    3. Colonus
    4. Thebes
    Show answer

    Answer: Daulis

    Read more: Oedipus

  4. What did Oedipus use to blind himself?

    1. A sword from Laius's chariot
    2. A dagger from Creon's throne
    3. Pins from Jocasta's dress
    4. A spear from the Sphinx's rock
    Show answer

    Answer: Pins from Jocasta's dress

    Read more: Oedipus

  5. Who was the blind prophet who accused Oedipus of killing Laius?

    1. Mopsus
    2. Melampus
    3. Calchas
    4. Tiresias
    Show answer

    Answer: Tiresias

    Read more: Oedipus

  6. Which king welcomed the blind Oedipus in Athens?

    1. Theseus
    2. Erechtheus
    3. Pandion
    4. Aegeus
    Show answer

    Answer: Theseus

    Read more: Oedipus

  7. What was the answer to the Sphinx's riddle?

    1. A lion
    2. Man
    3. A centaur
    4. A god
    Show answer

    Answer: Man

    Read more: Oedipus

  8. What was Creon's relationship to Oedipus?

    1. His cousin
    2. His uncle
    3. His father-in-law
    4. His brother
    Show answer

    Answer: His uncle

    Read more: Oedipus