Chaos Quiz

8 questions on Chaos. Choose your answer, then press “Show answer” to check it.

  1. Who was the first of all in most Greek cosmologies?

    1. Erebus
    2. Chaos
    3. Nyx
    4. Gaea
    Show answer

    Answer: Chaos

    Read more: Chaos

  2. What gender was Chaos personified as?

    1. Male
    2. Androgynous
    3. Neither
    4. Female
    Show answer

    Answer: Female

    Read more: Chaos

  3. Which Roman poet described Chaos as "a shapeless heap"?

    1. Ovid
    2. Hesiod
    3. Virgil
    4. Aristophanes
    Show answer

    Answer: Ovid

    Read more: Chaos

  4. What did the union of Erebus and Nyx produce?

    1. Uranus and Pontus
    2. Phanes and Eros
    3. Aether and Hemera
    4. Gaea and Tartarus
    Show answer

    Answer: Aether and Hemera

    Read more: Chaos

  5. Which daughter of Chaos was feared by Zeus himself?

    1. Hera
    2. Nyx
    3. Hemera
    4. Gaea
    Show answer

    Answer: Nyx

    Read more: Chaos

  6. In Aristophanes' "The Birds," who laid an egg in Erebus?

    1. Eros
    2. Aether
    3. Night
    4. Chaos
    Show answer

    Answer: Night

    Read more: Chaos

  7. According to the Orphic cosmogony, Chaos was one of three sons of which deity?

    1. Tartarus
    2. Erebus
    3. Chronos
    4. Uranus
    Show answer

    Answer: Chronos

    Read more: Chaos

  8. What did Phanes come out of in the Orphic cosmogony?

    1. A mist
    2. An egg
    3. A thunderbolt
    4. A river
    Show answer

    Answer: An egg

    Read more: Chaos