Telephus Quiz

8 questions on Telephus. Choose your answer, then press “Show answer” to check it.

  1. Who was Telephus's father?

    1. Heracles
    2. Poseidon
    3. Ares
    4. Zeus
    Show answer

    Answer: Heracles

    Read more: Telephus

  2. What was the name of Telephus's mother?

    1. Deianira
    2. Megara
    3. Auge
    4. Alcmene
    Show answer

    Answer: Auge

    Read more: Telephus

  3. Who was the king of Tegea and Telephus's maternal grandfather?

    1. Corycus
    2. Aleus
    3. Creon
    4. Teuthras
    Show answer

    Answer: Aleus

    Read more: Telephus

  4. What animal rescued baby Telephus on Mount Parthenion?

    1. A deer
    2. A bear
    3. A she-wolf
    4. A lioness
    Show answer

    Answer: A deer

    Read more: Telephus

  5. Who was Telephus's friend when he left to search for a new land?

    1. Thersander
    2. Eurypylus
    3. Parthenopaeus
    4. Teuthras
    Show answer

    Answer: Parthenopaeus

    Read more: Telephus

  6. Which region did Telephus eventually rule?

    1. Argos
    2. Tegea
    3. Mysia
    4. Thebes
    Show answer

    Answer: Mysia

    Read more: Telephus

  7. Who wounded Telephus during the battle with the Achaeans?

    1. Agamemnon
    2. Odysseus
    3. Ajax
    4. Achilles
    Show answer

    Answer: Achilles

    Read more: Telephus

  8. What did the oracle of Delphi tell Telephus about his wound?

    1. The son shall heal the father
    2. He that wounded shall heal
    3. The wound will heal in time
    4. Only the gods can heal
    Show answer

    Answer: He that wounded shall heal

    Read more: Telephus