Telemachus Quiz

8 questions on Telemachus. Choose your answer, then press “Show answer” to check it.

  1. Who was Telemachus' mother?

    1. Circe
    2. Nausicaa
    3. Penelope
    4. Helen
    Show answer

    Answer: Penelope

    Read more: Telemachus

  2. What is the commonly understood meaning of the name Telemachus?

    1. Far from battle
    2. Brave warrior
    3. King of Ithaca
    4. Son of the sea
    Show answer

    Answer: Far from battle

    Read more: Telemachus

  3. Which goddess guided Telemachus on his journey?

    1. Artemis
    2. Aphrodite
    3. Hera
    4. Athena
    Show answer

    Answer: Athena

    Read more: Telemachus

  4. Which old king did Telemachus visit at Pylos?

    1. Nestor
    2. Idomeneus
    3. Menelaus
    4. Agamemnon
    Show answer

    Answer: Nestor

    Read more: Telemachus

  5. What is the name given to the first four books of the Odyssey?

    1. The Telegony
    2. The Telemachy
    3. The Iliad
    4. The Nostoi
    Show answer

    Answer: The Telemachy

    Read more: Telemachus

  6. Who killed Odysseus in the later tradition of the Telegony?

    1. Philoetius
    2. Pisistratus
    3. Telegonus
    4. Telemachus
    Show answer

    Answer: Telegonus

    Read more: Telemachus

  7. Who was the loyal swineherd whose hut Telemachus visited upon returning to Ithaca?

    1. Philoetius
    2. Pisistratus
    3. Mentes
    4. Eumaeus
    Show answer

    Answer: Eumaeus

    Read more: Telemachus

  8. Which nymph held Odysseus on the island of Ogygia?

    1. Nausicaa
    2. Circe
    3. Ino
    4. Calypso
    Show answer

    Answer: Calypso

    Read more: Telemachus