Mentor Quiz

8 questions on Mentor. Choose your answer, then press “Show answer” to check it.

  1. Who was Mentor's father?

    1. Philoetius
    2. Eumaeus
    3. Alcimus
    4. Laertes
    Show answer

    Answer: Alcimus

    Read more: Mentor

  2. Which goddess often takes Mentor's form in the Odyssey?

    1. Artemis
    2. Aphrodite
    3. Athena
    4. Hera
    Show answer

    Answer: Athena

    Read more: Mentor

  3. In which city did Mentor live?

    1. Pylos
    2. Sparta
    3. Ithaca
    4. Troy
    Show answer

    Answer: Ithaca

    Read more: Mentor

  4. Who was Mentor placed in charge of when Odysseus left for Troy?

    1. Penelope
    2. Telemachus
    3. Eumaeus
    4. Philoetius
    Show answer

    Answer: Telemachus

    Read more: Mentor

  5. What is the name given to the first four books of the Odyssey?

    1. The Theogony
    2. The Nostoi
    3. The Telemachy
    4. The Iliad
    Show answer

    Answer: The Telemachy

    Read more: Mentor

  6. How long was Odysseus away from Ithaca in total?

    1. Fifteen years
    2. Twenty years
    3. Thirty years
    4. Ten years
    Show answer

    Answer: Twenty years

    Read more: Mentor

  7. Who does Athena disguise herself as in Book 1 of the Odyssey?

    1. Mentor
    2. Mentes
    3. Eumaeus
    4. Philoetius
    Show answer

    Answer: Mentes

    Read more: Mentor

  8. Where does Athena help Telemachus travel to seek news of Odysseus?

    1. Troy and Crete
    2. Pylos and Sparta
    3. Athens and Delphi
    4. Thebes and Argos
    Show answer

    Answer: Pylos and Sparta

    Read more: Mentor