Atlas Quiz

8 questions on Atlas. Choose your answer, then press “Show answer” to check it.

  1. Who was the father of Atlas?

    1. Iapetus
    2. Hyperion
    3. Oceanus
    4. Cronus
    Show answer

    Answer: Iapetus

    Read more: Atlas

  2. Who was the leader of the Titan rebellion against Zeus?

    1. Menoetius
    2. Atlas
    3. Prometheus
    4. Cronus
    Show answer

    Answer: Atlas

    Read more: Atlas

  3. What punishment was Atlas condemned to after the Titanomachy?

    1. To hold up the sky
    2. To guard the gates of the underworld
    3. To carry the earth
    4. To be chained to a rock
    Show answer

    Answer: To hold up the sky

    Read more: Atlas

  4. Which hero turned Atlas into stone?

    1. Zeus
    2. Theseus
    3. Heracles
    4. Perseus
    Show answer

    Answer: Perseus

    Read more: Atlas

  5. What did Perseus use to turn Atlas into stone?

    1. A sword
    2. A mirror
    3. Medusa's head
    4. The golden apples
    Show answer

    Answer: Medusa's head

    Read more: Atlas

  6. Who was Atlas' only son?

    1. Helios
    2. Hyacinthus
    3. Hyas
    4. Phaethon
    Show answer

    Answer: Hyas

    Read more: Atlas

  7. Which of Atlas' brothers sided with Zeus during the Titanomachy?

    1. Oceanus
    2. Menoetius
    3. Cronus
    4. Prometheus
    Show answer

    Answer: Prometheus

    Read more: Atlas

  8. Where did Atlas stand after his punishment?

    1. At the north pole
    2. At the furthest west edges of the earth
    3. At the center of the earth
    4. At the furthest east edges of the earth
    Show answer

    Answer: At the furthest west edges of the earth

    Read more: Atlas